fredag 18 januari 2013

En chef är en chef är en chef, eller?!


Varför blir psykopater chefer? Egentligen är det självklart, en människa utan empati och socialkompetens, men är bra på att dupera folk och föra sina underställda bakom ljuset. En sådan person måste ju bli en bra chef, eller? Jag började att jobba när jag var 15 år, och har sedan dess stött på många typer av chefer, många väldigt bra och sedan ner till psykopater. (Självklart är det min syn på dessa och min upplevelse av dem som speglas.) För att citera mig själv.

" Ibland får man frågan om hur en ledare/chef ska vara. I min värld ska en chef/ledare vara den som visar vägen, den som kan karta och kompass. Inte vara den som gör sig oanträffbar på sitt rum eller i möten när vi andra har kommit vilse!"

Jag ser chefen som ett instrument för ledning och underställda, ett instrument som ser till att kontakten fungerar och att målbild och mål stämmer överens. En som stöttar personalen och ser till att de tycker om sitt arbete. Jag tror på chefer som är visionärer och har förmåga att förmedla sin vision utan att tala om att man är chef!


Förtroendekapital och konsekvensanalys!

Om man utför A händer B. Om B inträffar kommer C och D troligen att hända. Om D händer är det sannolikt att E inträffar och möjligheten att A återinträder. Detta är arbetsschema för en analys, och som fler borde tänka efter. Om man ropar efter en lagändring kommer den att få flera effekter som kan vara svåra att överblicka. Exempel, FRA-lagen. En lag som gör det möjligt att avlyssna all datatrafik lagligt, på grund av att datatrafik är gränsöverträdande. Datatrafiken söker alltid den snabbaste vägen och undviker belastningsområden, vilket gör att informationen med stor sannolikhet går via servrar i andra länder. Okej, lagen säger att om Sändare och Mottagare finns i Sverige får den inte avlyssnas. För att konstatera att sändare och mottagare finns i Riket, måste man först avlyssna och kontrollera detta. Sedan finns ju informationen redan hos FRA på datatrafikbasen Titan. Där registreras allt, inklusive politisk tillhörighet och etniskt ursprung, tillsammans med personuppgifter. Alla bilder och text som skickas från er semester utomlands registreras, mobiltrafik lika så. Om du har kontakt med en utländsk bank för ett lån registrerar man detta. Man arbetar efter Kalle Blomkvists devis," Medborgarna kan delas in i två grupper, misstänkta och ännu icke misstänkta."

Våra politiker förbrukar sitt förtroendekapital med att inte utföra en konsekvensanalys på sina beslut. De följer lobbygruppers sammanfattningar och bedömningar på grund av att de inte orkar/hinner läsa allt beslutsunderlag. I de olika riksdagsgrupperna tar man beslut som sedan klubbas igenom utan mer kontroll av övriga politiker, för deras representant har ju mandatet att råda i riksdagsgruppen. Att denne sedan är en "Nyttig idiot" och utnyttjas av de olika lobbygrupperna och tankesmedjorna tänker man inte på, eller ännu värre, vet inte om. Handling och konsekvens, borde vara rådande enligt mitt tycke. Finns det för få politiker i riksdagen när beslut ska tas, borde inget ärende tas upp! 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar